Painatus

Silkkipaino yksilölliseen painatukseen 

Silkkipaino eli seripaino takaa laadukkaan painojäljen materiaaliin kuin materiaaliin. Saat esimerkiksi yrityksesi logon painettuna kansioihin ja muihin valmistamiimme muovituotteisiin. Silkkipaino kannattaa teettää Suomessa, koska valmistaminen ja yksilöiminen on Suomessa nopeampaa, kustannustehokkaampaa ja ekologisempaa kuin ulkomailla. Valitse siis kotimainen toimija!

Silkkipainon eli seripainon edut

Silkkipaino eli seripaino on kustannustehokas menetelmä, kun painettavien tuotteiden kappalemäärät ovat riittävän suuria. Kun sapluunat ovat valmiit, on lisätilausten hinta tavallisesti edullisempaa kuin painamisen aloittaminen tyhjältä pöydältä.

Painotapa on perinteikäs ja yhä yksi yleisimmin käytetyistä painomenetelmistä. Lopputulos on aina kestävä ja näyttävä!

Kenelle menetelmä sopii?

Silkkipaino on tarkoitettu asiakkaalle, joka haluaa yksilöllisen painatuksen tilaamiinsa tuotteisiin. Tuotteita valmistetaan tukkuliikkeille, jälleenmyyjille, suoraan loppukäyttäjille sekä liikelahjoiksi. Painotuotteet ovat oiva lisä yrityksen brändäyksen tueksi. 

Muovituotteiden lisäksi silkkipainatus voidaan tehdä mm. kartonkiin, lasiin, tyyppikilpiin ja kankaaseen. Foliopainatukseen verrattuna silkkipaino tarjoaa laajemman värimaailman sekä mahdollisuuden painaa suurempia pintoja. Käytämme painoväreinä Pantonen® -spottivärejä, joita on tällä hetkellä saatavilla 1 865 erilaista. 

Marabun Pantone silkkipaino värikartta
Silkkipainossa käytettävä Marabu Pantone värikartta

Näin silkkipaino toimii

Silkkipainoa käytetään laadukkaiden painokuvien valmistamiseen. Painettava kuva suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa. 

Painotyö alkaa seulan eli silkin valmistelulla. Seulakankaalle valotetaan painettava kuva (esim. logo tai kuvio) ultraviolettivalolla ja valotuksen jälkeen seulasta pestään pois ylimääräinen emulsio. Kun kangas on kuivunut, seula asetetaan painokoneeseen ja valmistellaan haluttu painoväri. Painettava tuote asemoidaan oikeaan kohtaan. Tämän jälkeen väri painetaan valotetun kuvan läpi tuotteen pinnalle. Lopuksi tuote kuivatetaan kuivatusuunissa.

Tarkempaa tietoa menetelmästä

Silkkipainon toiminta pohjautuu seuloihin eli silkkeihin. Alun perin painotapaa käytettiin pääasiassa silkin painamiseen, mutta nykyään materiaalina käytetään niin tekstiilejä, metalleja, lasia kuin muoviakin. 

Seula kalvotetaan eli se käsitellään aineella, joka reagoi valoon herkästi. Kun kalvotus on valmis, voidaan valon avulla ”valottaa” haluttu kuva seulaan. Kun valotus on valmis, seula huuhdellaan, jotta emulsio huuhtoutuu pois kuvan alueelta. Näin painokaavio eli sapluuna on valmis. Väri painetaan sapluunan läpi painopinnalle eli lopulliseen tuotteeseen. Jos kuva on monivärinen, tarvitaan jokaiselle värille oma silkkinsä eli seulansa. Myös painokaavion ja seulakankaan paksuus ja tiheys vaikuttavat siihen, kuinka paljon väriä päätyy lopputuotteen pinnalle.

Seulan valmistus vaikuttaa suuresti silkkipainon aloituksen hintaan. Seulaa ei voida jälkikäteen muuttaa, joten painatuksen muutokset vaativat aina kokonaan uuden painoseulan valmistuksen.

Laatu ja turvallisuus

Silkkipaino takaa aina laadukkaan painojäljen. Yrityksessämme on muutenkin korkea laatuvaatimustaso, jota seurataan säännöllisesti. Lisäksi teemme yhteistyötä alan huippuosaajien kanssa. Pyrimme jatkuvasti kehittämään tuotantoa ja pysymään ajan hermolla. Olemme muun muassa investoineet uuteen valotuslaitteeseen.

Huolehdimme, että henkilökunnallamme on asianmukaiset suoja- ja turvavälineet työskentelyn aikana. Henkilökuntamme hyvinvointi ja työturvallisuus ovat meille erittäin tärkeitä arvoja.


Foliopainolla näyttäviä efektejä

Foliopaino menetelmällä voidaan tehdä näyttäviä efektejä painettavaan pintaan. Foliopainolla onnistuu upeiden metallinhohtoisten kuvioiden ja tekstien painatus. Myös kohokuvioinnit ovat tyypillisesti foliopainolla tehtyjä. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat esim. tuotepakkauksista tutut tyylikkäät ja viimeistellyt ”folioinnit”.

Näin foliopaino toimii

Foliopaino nimi on peräisin ohuesta väriaine kalvosta eli painofoliosta. Menetelmään kuuluu erilaisia työvaiheita, joista ensimmäisenä on käytettävän painolaatan kuumennus. Painoväri, joka on muovikalvolla, siirretään painolaatalla prässäämällä haluttuun pintaan. Painettavasta materiaalista riippuu mikä on sopiva lämpötila painamiseen.

Foliopaino väriaine rullia
Foliopainossa käytettäviä väriaine rullia

Käytämme foliopainolla tehtävien painatusten valmistuksessa magnesium ja messinki painolaattoja. Väriaine on PET muovikalvolla. Painatus onnistuu tällä menetelmällä sekä muoville että kartongille. Esimerkiksi omat käyntikorttimme on valmistettu kartongista ja niihin on painettu kuviot ja tekstit tyylikkäällä metallinhohtoisella sävyllä.

Foliopaino menetelmän edut ja vahvuudet

Foliopaino menetelmän etuna ja vahvuutena on sen nopeus. Etenkin isoja tuote-eriä valmistettaessa voidaan painaa tuotantolinjassa, sillä väri ei vaadi kuivumisaikaa.

Valitse tekijäksi kotimainen ammattilainen

Pääsääntöisesti valmistamme kaikki silkki- ja foliopainon tuotteet itse. Koska meillä on muovituotetuotanto samassa yrityksessä, on meidän helppoa räätälöidä asiakkaalle tuotekokonaisuus tai -paketti. Meillä on tehokas, katkeamaton tuotantoketju ilman turhia välikäsiä, odotteluaikoja sekä kuljetuskustannuksia.

Huolellisuus ja korkea laatu ovat meille ykkösasioita, oli kyseessä silkki- tai foliopaino tai muu tuotantomenetelmä. Meillä on osaava, ammattitaitoinen henkilökunta, jolla on monien vuosien ja jopa vuosikymmenien työkokemus yrityksessä. Silkki- ja foliopainatus on pitkälti käsityötä ja ne vaativat monta eri työvaihetta. Hoidamme esimerkiksi silkkipainovärien sekoittamisen pääsääntöisesti itse. Ota yhteyttä, niin keskustellaan siitä, mitä silkki- ja foliopainomme voi valmistaa juuri teidän yrityksellenne!